OM PIGMENTER, HISTORIKK, PIGMENTLISTEN
Maling består av pigmenter og bindemiddel. Bindemiddelet er ofte kalt for medium, enkle forklart, det er en type lim!
Pigmenter ser ut som veldig fin kornet pulver. Størrelsen er c.a. 0,5-40 millimy, altså veldige små når du vet at 1 millimy er 1/1000 del millimeter! ;))
Kommer pigmenter fra dyr eller planter er de kalt organiske pigmenter (for eksempel beinsort som er forkullet bein)
Kommer de fra metaller slik som jord farger oker, brun, kalles de uorganiske pigmenter.
I dag fremstilles fleste organiske og uorganiske pigmenter på kunstig måte. Vi sier at dette er syntetiske pigmenter
Pigmenter har forskjellige egenskaper: forskjellige vekt, forskjellige dekkevner. Noen pigmenter bleker raskt når de står lenge utstilt til sol lyset. De er ikke lysekte.
Noen trekker mer bindemiddel til seg enn andre og tørker fortere. Noen er vanskelig å blande i medium. Veldig ofte er fargetoner kalt etter med fargepigmenter navn. Vær obs, prisen på pigmenter variere veldig.
Litt historik om pigmenter
Stein alderen
Pigmenter er blitt brukt siden stein alderen 30-40 000 år siden. Denne gangen, bli det brukt natur pigmenter som jordpigmenter kritt, oker, kull og brente ben.
Røde farger fra jernholdig jord. (Jernoksid kan blid rødlig som rust! Også kalt hematit)
Sort fra trekull og brent ben.
Hvit fra kritt, leire og pulverisert feltspat.
Vann, fett, blod. Spytt bli nok brukt som medium (lim).
Med bytte handel kom flere pigmenter
Blå av lapis lazuli
Grønn av malakitt
Egypt
Egyptisk Blå er en ny oppfunnet farge med en hemmelig resept! Der er en dobbeltsilikat av kalsium og kobber. Den gir mange nuanser
Fønikere
Oppdagelsen av bly pigmenter (disse er giftige): blyhvitt, rød og gull minium.
Hellas
Hellas od områder rundt middelhavet har lenge brukt ekte sepia fra blekksprut som dessverre har dårlig lysektighet.
Romerne
Har brukt murex for å farge togen i purpur. Murex en en liten shell farge stoff kostet mer en 1 gr gul.Bare eliten fikk lov å bruke denne fargen! Fremdeles idag er den tegne for mak når den rød teppene rules!
Middelalderen
Fleste pigmenter som brukes i middelalderen er natur pigmenter , de fleste er dessverre ikke lysekte og bleker raskt i lyset. På tross av det, mange velbevarte manuskripter viser intense farger og gleden av å sette sammen rene farger. Pigmentfarger bli ikke blandet sammen, slik vi bruker dem idag, men brukes som oftest renne og mettet.
Fargene har ofte en symbolikk innhold.
Det som karakterisere den tiden er også sterke losjer som beskytter fag yrkene. Laug for farging holdte sin resept hemmelig! Det var laug for høy og lav kvalitet farging, og enkelte koloritter!
Alkymistene gjør nye oppdagelser.Tekstil farging kjenner en stor utvidelsen i middelalderen.
Blå fargen som var svert lite brukt av romerne blir nå rehabilitert, sammen med gull forestiller den guds rike.
Tintur pastel (Isatis tinctoria) kjent som medisinal plante for grekere og romere blir nå dyrket for sine nydelige blå farger inntil indigo overtok senere.
Murex purpur er nå ikke til å oppdrive, have er tomt, men garance (rubia Tinctorium) planten overtar og brukes som lakk i malerier. Etter oppdagelsen av Amerika blir også kermes brukt! Alle disse tekstil farge som ikke er pigmenter men flytende lakk, blir fiksert på en natur fargeløs pigment som talkum, kalsitt som gjør lakken uløselig.
1453 fallet av Konstantinopel akselerer prosessen med overføring fra den greske verden til den latinske verden, som førte til renessansen.
Renessansen
Paletten for kunstnere blir bredere. Med vert-de-gri, asfalts, indian gul. underlaget forandrer seg fra pergament til papir og etterhvert lerret spent på blinrammer.
Nå kan rike borgere kjøpe selv et bilde. Gode malere blir kjent og berømt. Det er en overgang fra håndverker til kunstner!
Bindemiddel til pigmenter forandrer seg også, hud-lim og egg gir mer og mer plass til oljebruk. Det forskes om diverse fernisser. Overganger i farger, volum og romslig forklaring, lys og skygge er i fokus for malere.
Listen over mest brukte pigmenter
Titanhvitt
Egnet med alle bindemidler og pigmenter. Dekkende og intenshvitt.
Zinkhvitt
Tendens til krakelering med olje, dårlig dekkevne, og da godt egnet til lasering.
Blyhvitt
Brukt helt fra 1000 år før Kristus i Egypt til til nylig. Produksjon er avsluttet i dag da fargen er svært giftig
Cadmium: gult-orange-rød
Veldig gode pigmenter, men svært dyre
Hansagult
Også kalt Sunprof yellow, jaune solide. Er en god og rimeligere pigment. En tjærefarge produsert av anilin.
Permanent rødt
(Echte rødt, signalrødt)
Karmin
(Krimson lake, purple lake). Brukes spesielt i akvarel på grunn av dårlig dekkevne.
Opprinelig brukt av innfødte i Sør-Amerika, fremstilt denne gangen av en liten kaktus lus kalt cochenilla.
Krapplakk
(laque de garance)
Opprinnelig fra krapp planten, nå tjærefarge alizarin, en tinktur brukt til farging. ( Fargen er elsket av militærene inntil førstverdenskrig!) En fin og rimelig rød fra tjærfargen i dag.
Ultramarin
Tidligere var den fremtilt av smykkestein lapis lazuli! I dag en rimlig pigment. Blandet med hvit, er den ofte kalt kongeblå!
Kobalt blått
God, dekkende men dyr
Cølinblått
(cerulean, celest blue) En god, men dyr pigment ofte imitert med billigere pariserblå og hvitt! Pass på!
Mangan blått
God pigment bedre dekkevne en kølinblått men dyrt.
Heliogen blått
(bleu solid, monestral blå, phtalocyaninblau)
Pariser blått
Også kalt berliner blått, prøyssisk blått, kinesisk blått. antverpenblått! Rimelig, veldig kraftige pigmenter, med god dekke og brekke evner, må brukes forsiktig i olje medium da dens sterke brekke effekt «smitter»fargene rundt!
Jord pigmenter
Gult-oker-rød brun-brun-sort-grønn. Rimelig pigmenter i dag syntetiske fremstilte. Den brune tonen oppstår fra oppvarmingen av oker pigmenter.
Du kan se priser på pigmenter her: K.E.M.
Prisen på pigmenter varierer mye, kadmium rødt koster c.a. 10 ganger mer enn ultramarin! Derfor må du kontrollere hva slags pigmenter er i tubene du kjøper. Seriøse leverandør har en innhold beskrivelsen på tubene. Vær obs at enkelte produsenter vil kalle en fargetone for kadmium rødt. (det står kadmium skrevet på tuben, men det er ingen kadmium i tuben! Enkelte tuber kan inneholde en blanding av pigmenter! (det glelder særlig blå og violet farger, det kan du gjøre selv!)
Produsentene blander pigmenter med fyllestoff for å øke volumet uten kostnader. Fyllestoff består av kritt, talkum, tungspat som blir fargeløs i medium! Om det brukes for mye av det vil du oppleveat kvalitet er dårlig. Da vil rødt krapplakk blandet med ultramarin bli til grått og ikke fiolett!
Husker de dårlig fargene vi hadde i barnehagen… Jeg hattet dem, jeg vet nå hvorfor: lite pigmenter, mye fyllestoff og dårlig medium.
Illustrasjon.
Farger selges vanligvis i to kategorier: «student» og «artist»også «fin» og «extra fin». Alle jord farger kan du gjerne kjøpe som «student,» men vil du bruke cølin, mangan, kobalt, kadmium, anbefaler jeg «artist» kvalitet.
Tubene er også merket med stjerner som forteller om lysekthet. 1000 timer med sollyset uten forandring er er full lysektheten garanti. Det merkes på tubene med stjerner **** største lysekte til en * som mindre god.
I fargetoner område rød-fiolett er det få gode lysekte pigmenter!
Mange kunstnere er blitt betatt av pigmenter
© 2022 GERARD WAEGENEIRE- BILLEDKUNSTNER – WordPress Theme by Kadence WP